Resandet är underbart på så många sätt. Det förser oss med en upptäckarlust och en intensiv mersmak – ju mer vi reser, desto mer inser vi hur mycket fantastiskt det finns att upptäcka utanför vår egen lilla värld. Resandet innebär att vi får möjlighet att byta miljö och få massor av nya, spännande upplevelser. Men visste du att det även gör dig till en bättre människa? Du som reser mycket litar mer på folk och är en öppnare person. Du får en mer tillåtande inställning gentemot andra kulturer och livsstilar och du lär dig att vara i nuet. Dina stressnivåer sjunker, du blir mer produktiv på jobbet, får bättre relationer samt presterar bättre på utbildningar. Dessutom håller resandet ditt hjärta och hjärna friskare och du lever ett längre, hälsosammare liv. Allt detta enligt olika vetenskapliga studier.
Ju mer du reser, desto mer litar du på andra människor och får en öppnare inställning gentemot andra kulturer. Det konstaterar resesöksajten Momondo i undersökningen kallad “The Value of Travelling”. En av de intressanta slutsatser som man drog var att resandet överträffar utbildning när det kommer till att öppna sinnet för människor och livsstilar utanför den egna världen. Men det gäller att välja rätt sorts resor för att verkligen ta till sig kulturen på den nya platsen.
– Är du en vecka på all inclusive i Turkiet får du inte jättemycket information om landet, jämfört med om du reser runt i en månad och träffar lokalbefolkningen. Ju mer vi vet om något, desto mer litar vi på det, säger Maria Lexhagen, universitetslektor och forskare vid Etour på Mittuniversitet efter att ha tagit del av undersökningen. Resandet handlar enligt henne om sammanhang; har man ingen information om olika grupper, eller kulturer, så litar man mindre på dem.
Och siffrorna talar sitt tydliga språk; 76 procent tycker att resande har gett dem en mer positiv syn på olikheter och mångfald. 76 procent tycker att resande har gett dem en mer positiv syn på andra kulturer generellt, och 75 procent tycker att resande har gett dem en mer positiv syn på människor i andra kulturer de besökt.
Investering i dig själv
”Att resa är att göra en resa in i sig själv” lyder ett gammalt sant talesätt. Resandet är därmed en fantastisk investering i dig själv, där du får chansen att, långt bort från hemmet, få perspektiv på din tillvaro och få klarhet i vad du vill med ditt liv. Många människor har tagit livsomvälvande beslut under sin resa då de kommit bort från det vardagliga kugghjulet och slentrianen. På resan är du mer mottaglig för nya intryck och idéer och kanske plötsligt inser vad du egentligen var ämnad att ägna ditt liv åt. Resan ger även fördelen att du uppskattar ditt liv därhemma mer – särskilt om du besökt platser som befinner sig långt ifrån den standard och bekvämlighet du är van vid hemifrån. Den som rest mycket vet också att tålamod och uthållighet är en dygd – du har genomlevt missade flyg, sirapssega resor i stekheta bussar utan luftkonditionering, blivit blåst av försäljare, blivit magsjuk av dålig gatuköksmat och lärt dig anpassa din resplan till ständigt förändrade situationer. Men de tuffa erfarenheterna har även härdat dig – du har lärt dig att tackla svårigheter och kommit ut starkare på andra sidan. Små förtretligheter i vardagen påverkar dig inte lika starkt som innan. På resan kommer vi ofta också till insikt om att världen är en enhet och att vi behöver vara mer medvetna om hur vi behandlar jorden och våra medmänniskor, och att vi alla delar samma behov i livet.
Friskare hjärta och hjärna
En nyhet för många är säkert att resandet även har goda effekter på hjärnan och hjärtats hälsa. Enligt en amerikansk studie som undersökte åldrandet i ett globalt perspektiv, genomförd av The Global Commission on Aging and Transamerica Center for Retirement Studies tillsammans med U.S. Travel Association, fann man att resandet minskar risken för hjärtattack och andra hjärtsjukdomar i vissa grupper och även håller hjärnan vältränad och alert och minskar risken för demens. I framtiden kan det mycket väl bli så att läkare ordinerar resor för sina patienter då alla positiva hälsoeffekter blir mer vedertagna, tror Michael Hodin, vd för The Global Coalition on Aging. Undersökningen visar att dessa effekter inte bara gäller under själva resan utan även långt efter att vi återvänt till vår vardag. En nioårig studie av 12 000 män visade att de som tog åtminstone en semester per år hade 30 procents mindre risk att dö i hjärtsjukdom.
Bryta rutiner
Semester och avkoppling går hand i hand. Men vad händer med vår hälsa om vi inte är sugna på att resa runt till olika ställen, utan väljer att återvända till samma hotell och sandstrand, år efter år? Naturligtvis ger även en sådan resa positiva resultat i form av avkoppling med sänkta stressnivåer, vilket har visat sig bromsa åldrandet. Men om målet är att främja din hjärnas hälsa, kan det hjälpa att ändra dina vanor och ge dig ut på okänd mark. Även små steg ger fina effekter, som att besöka grannlandet eller prova en ny restaurang, menar studien. Reser man i grupp skapar och stärker man sociala band, som enligt studier har visat sig minska risken för demens.
Bättre resultat på jobbet och i skolan
Att resa ofta påverkar också hur vi presterar på arbetsplatsen och i skolbänken. Anställda som reser har lägre frånvaro, blir mer produktiva och löper mindre risk för att bli utbrända. Eftersom resandet är en läroprocess får vi möjlighet att tillgodogöra oss kunskap om nya kulturer, matvanor, sevärdheter och livsstilar och ökar vår interkulturella kompetens. Att vara berest och att ha bott utomlands stärker vårt CV och gör oss mer attraktiva för en arbetsgivare. Detta går även att applicera i skolvärlden; studenter som reser får bättre betyg än de som stannar hemma. De resande eleverna har även starkare akademiska intressen och större självförtroende. Dessutom har de enligt undersökningar dubbelt så hög benägenhet att avsluta sina universitetsstudier.
Gynnar relationer
De resor som gynnar hälsan bäst, är de som görs tillsammans med nära och kära. Det är ingen nyhet att människor stärker sina band när de reser tillsammans och skapar livslånga minnen när de delar upplevelser med varandra. Par som ger sig ut i världen blir starkare ihop och stannar oftare kvar i relationen än de som inte reser tillsammans. Men visste du att vissa studier även pekar på att en resa med familjen avsevärt kan minska beteendeproblematik och sjukdom hos barn?
”Om 20 år kommer du att vara mer besviken på vad du inte gjorde än vad du faktiskt gjorde. Så kasta bort livlinorna. Segla ut från den trygga hamnen. Fånga passadvindarna i dina segel. Utforska. Dröm. Upptäck.”
– Mark Twain
Så vad väntar du på? Boka din nästa resa redan idag!